Mit jelent a ragasztóknál a viszkozitás?

A viszkozitás fogalmával "összefuthatunk" időnként a mindennapokban, ahol fontos a felhasználásra szánt anyagok ezen fizikai tulajdonsága. A viszkozitás, vagy más elnevezéssel a belső súrlódás egy gáz vagy folyadék belső ellenállásának mértéke a csúsztató feszültséggel szemben. A víz folyékonyabb, kisebb a viszkozitása, míg az étolaj vagy a méz kevésbé folyékony, nagyobb a viszkozitása. A köznyelvben általában a nagy viszkozitású anyagokat sűrűn folyónak vagy egyszerűen sűrűnek, a kis viszkozitásúakat pedig könnyen mozgónak vagy hígnak nevezik. Azonban a sűrűség mint fizikai fogalom mást jelent, illetve a „híg” kifejezést helyesebb az "alacsony koncentráció" értelemben használni.
De miért lehet fontos ez a tulajdonság a ragasztóknál? A ragasztók többsége (főleg a pillanatragasztó) is folyékony halmazállapotú és a porózus anyagok ragasztásánál a kisebb viszkozitású ragasztók könnyen a ragasztandó anyagba szívódnak, márpedig ragasztani az anyag felületén kell. Ezért porózus anyagokat nagyobb viszkozitású (gélszerű) ragasztókkal érdemes ragasztani. Ám a nagyobb viszkozitás akkor is jól jöhet, ha a ragasztani kívánt anyagok éppenséggel nem porózusak, de a műveletet a fejünk felett kell megejteni és nem lenne jó, ha szemcseppé válna a ragasztóanyag.

Nézz körül webáruházunkban! Tekintsd meg a Ragasztóbiblia című blogunk többi bejegyzését is, melyben megosztunk veled ragasztással kapcsolatos infókat, ötleteket, jótanácsokat. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy értesülhess aktuális akcióinkról, ajánlatainkról. Kövesd  facebook  posztjainkat, melyben értesülhetsz híreinkről és minden, a webáruházunkat érintő infóról.